left-triangleup-triangleright-triangleright-arrowdown-trianglemenu-thinright-pointerdown-arrowcross-thinleft-arrow

Stadig flere hoteller reiser seg i regi av Bane NOR Eiendom. Det bidrar positivt i utviklingen av flere knutepunkt over hele landet.

Selve stasjonsområdet er allerede rustet opp, og Statens vegvesen bygger ny bussterminal. Fordelt på fem år ­investeres det nærmere 1,5 milliarder kroner i Voss sentrum.


– Mellom togstasjonen og bussterminalen bygger vi nå et hotell i samarbeid med Odfjell Eiendom. Hotellet skal drives av Scandic Hotels. Litt lenger øst for hotellet ­utvikler vi en tomt sammen med kommunen. Det skal bli et næringsbygg med helsecluster, og vi kaller inn alle offentlige etater som har med helse og folks velferd å gjøre, forteller Trond Rusten, prosjektdirektør i Bane NOR Eiendom. I tillegg ferdigstiller Voss Resort og Voss Gondol en ny gondolbane som skal gå fra stasjonen og opp i fjellet. Med andre ord blir det mange nye tjenester på knutepunktet.

– Det som er spennende er at dette også støtter opp om jernbanen, som har rustet opp med nye FLIRT-tog, høyere regularitet og forkortet reisetid. Sammen løfter vi Voss som reisedestinasjon for opplevelser, sier Rusten.


Bilde av plass utenfor hotell i Voss

Tørrskodd fra resepsjon til destinasjon

Et hotell er ofte mer konjunkturavhengig enn andre bygg med tanke på belegg. Bane NOR Eiendom og Scandic Hotels satser stort. Det nye hotellet får 215 rom og en stor konferanseavdeling. En positiv Trond Rusten mener bestemt at den klassiske oppfatningen av hoteller ved togstasjonen har endret seg betraktelig.

– Hoteller rundt togstasjonen sees ikke lenger på som «byens bakgård». København er et godt eksempel, med mange flotte og populære hoteller ved togstasjonen. Vi ser det også her hjemme ved utbyg­gingen rundt Oslo S. Hotel Grand Central og nærheten til toget har ført til ypperlig belegg, hvor du kan gå tørrskodd mellom resepsjonen, stasjonen og endelig destinasjon. I Drammen bygges Hotel River Station ved ­stasjonen, og i Porsgrunn åpnet vi i år et hotell kun noen meter ifra ­stasjonen. Tilgjengelighet og gode fasiliteter er viktig for folk.


Samarbeid om verdifulle knutepunkter

Voss sentrum er i full vekst. Det jernbanetekniske og selve stasjonen er bygget ferdig. Den nye terminalen er også klar. Fjellgondolen åpner sommeren 2019. Scandic-hotellet i januar 2020, mens nærings- og helsebygget har byggetid inn i 2021.

Scandic Hotels beskriver hotellsatsningen i Voss som et svært spennende prosjekt med stor etterspørsel. – Grunnen til at Voss er så attraktivt, er at toget allerede er der, og at vi vet det er ønske om mer tilgjengelighet. Voss har et helårsmarked, med gondol og fjellturer om sommeren og attraktive skiopplevelser om vinteren. I tillegg er Voss kjent for et svært rikt kulturtilbud, og tiltrekker seg både opplevelsestørste nordmenn og turister fra resten av verden. Vi har stor tro på at vi vil klare å drifte og fylle dette hotellet med en god blanding av ferie og fritidsbesøkende, forretnings­reisende og konferansekunder, sier distrikts­direktør i hotellkjeden, Asle Prestegard.


Langsiktig relasjonsbygging

Hotellet i Voss får særelementer med inspirasjon fra fjell og natur, og litt historikk. Det vil bli lagt til rette for både frilufts- og sportsaktiviteter. Det blir en unik og litt røffere stil. Bane NOR Eiendom bygger for fremtiden og har en overbevisning om at knutepunktutvikling vil få flere til å velge kollektiv transport.

– Vi er inne i de fleste sektorer av eiendomsutvikling. Vi bygger blant annet hoteller, næringsbygg, boliger og skoler. Vårt formål er å utvikle gammel jernbaneeiendom til noe mer verdifullt, og legge til rette for at flere velger å kjøre tog. Grunnlaget for opplevelser ligger i utviklingen av knutepunkt. Skaper man tilbud, kommer det folk, sier Trond Rusten. – For at dette skal fungere, må det være muligheter for å forflytte seg uten bil. Akkurat det håper jeg vi vil lykkes med i Voss, avslutter han.

Har du også lest disse?

Bærekraft har blitt lønnsomt

Petter Eiken leder et selskap med en fot i fortiden og blikket vendt mot en ukjent framtid. Bane NOR Eiendom eier og forvalter mange bygg somer over 100 år gamle.

Les mer

Gjør det enkelt å reise grønt

Nye og gamle bygg som ligger sentralt plassert på de viktigste knutepunktene i landet, kjennetegner Bane NOR Eiendom.

Les mer

Stoppesteder i norgeshistorien

Hver togstasjon i landet har sin egen ­arkitektoniske historie å fortelle. Bane NOR Eiendom, som eier og ­forvalter stasjonene, sørger for at ­historiene består for fremtiden.

Les mer

Nå ser alle til Drammen

Under jappetiden på 1980-tallet var Drammen ødelagt av trafikk og med en skitten elv rennende gjennom sentrum. I dag valfarter folk til Drammen for å lære om byutvikling.

Les mer

Norges mest mangfoldige portefølje

Fra store Oslo S til små 150 år gamle stasjonsbygg, fra moderne verkstedanlegg til næringsbygg og ­hoteller.

Les mer

Kreativitet i hver kvadratmeter

Hver dag er 170 000 personer innom Oslo S. Hver og en av dem skal ­oppleve stasjonen som en destinasjon i seg selv. Det krever mye arbeid.

Les mer